Skip to content

Starševstvo v času COVID-19 – napotki za starše oz. družine

Starševstvo v času COVID-19 – napotki za starše oz. družine

Da bi staršem pomagali konstruktivno komunicirati s svojimi otroki v času karantene, smo v slovenščino prevedli šest sklopov nasvetov, ki vključujejo načrtovanje preživljanja skupnega časa ena na ena, ohranjanje pozitivnih občutkov in misli, ustvarjanje nove vsakodnevne rutine, izogibanje slabemu vedenju, obvladovanje stresa ter pogovor o novem koronavirusu oziroma bolezni COVID-19. Uporabite jih koristno zase in za otroke ter se pri tem čimbolj zabavajte.
Je pa dejstvo, da so ti napotki tudi sicer del naših preventivnih programov, namenjenih staršem oziroma družina. Edina pomembnejša razlika v tej situaciji je, da imamo v veliki večini zdaj na voljo več časa za krepitev teh starševskih veščin.
Nasveti so nastali pod okriljem številnih mednarodnih in drugih organizacij, kot sta npr. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in UNICEF, za prevod pa smo v sodelovanju z avtorji poskrbeli pri Inštitutu za raziskave in razvoj »Utrip« v sklopu programa »Preventivna platforma« (www.preventivna-platforma.si), sofinanciranega s strani Ministrstva za zdravje.
Starši in družine lahko še več informacij na temo starševstva v času epidemije najdejo tule: https://zdaj.net/koronavirus-otroci-in-mladostniki/podpora-otrokom-v-casu-koronavirusa/