Skip to content

Nevladne organizacije ostro proti legalizaciji konoplje

Nevladne organizacije ostro proti legalizaciji konoplje

Ljubljana, 1. marec 2018 – Konoplja postaja vedno bolj pereča tematika zadnjih let. Zanjo se zanimajo vsi: javnost, industrija, zdravstvo in nenazadnje tudi mladi. Ni skrivnost, da je delež 15-letnikov v Sloveniji, ki so kadarkoli poskusili konopljo za psihoaktivne namene oz. kanabis*, v zadnjih 10-ih letih porastel za več kot 10% in sedaj znaša skoraj 25%. Razlog za to tiči predvsem v poplavi informacij o konoplji in njeni vsestranskosti, ki pa niso vedno resnične in znanstveno dokazane. Še več, olje na ogenj prilivajo različne politične stranke, ki izkoriščajo čas pred volitvami za populistične potezami, ena zadnjih v seriji pa je predlog poslanske skupine SMC po popolni legalizaciji konoplje.

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani je sodeloval tudi Matej Košir, direktor Inštituta Utrip in vodja mreže Preventivna platforma, ki je povedal sledeče:

»Glede na povečevanje problematike s kanabisom v Sloveniji v zadnjih letih, se nam zdi povsem neodgovorno s strani dela politike, ki predlaga zakon o konoplji, da tako pomembno vprašanje obravnava s tako lahkotnostjo in hitrostjo. Brez vključitve relevante stroke in nevladnih organizacij ter celo s popolno ignoranco do pristojnega Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dejstvo je, da se nam problematika povečuje tako z vidika večje rabe in povezanih težav med mladimi, večje dostopnosti in nenazadnje preohlapne obravnave v javnosti in škodljivih posledic za preventivno delo. Menimo, da gre v tem primeru zgolj za demagoško nabiranje političnih točk pred volitvami in zagovarjanje ekonomskih interesov zelo ozkega kroga ljudi, ki so že doslej na to temo pretežno zavajali javnost z nestrokovnimi oziroma v svojo korist prilagojenimi argumenti”, je povedal Matej Košir, direktor Inštituta Utrip v imenu Koalicije NVO za preprečevanje zasvojenosti.
Več v sporočilu za javnost