Skip to content

Česa vse ni na steklenici alkohola?

Česa vse ni na steklenici alkohola?

Organizacije s področja javnega zdravja pozivajo Evropsko komisijo, da uvede ustrezno označevanje alkoholnih pijač.

Bruselj, 10. september 2014 – Danes popoldan poteka v Evropskem parlamentu v Bruslju javna razprava, na kateri številni strokovnjaki s področja javnega zdravja pozivajo prihajajočo Evropsko komisijo, da sprejme spremembe evropske zakonodaje na področju označevanja alkoholnih pijač, in s tem potrošnikom dejansko omogoči celovite informacije. Pivci alkohola trenutno praviloma ne vedo, kaj točno pijejo, razen če se ne potrudijo informacije najti na spletnih straneh proizvajalcev določenih alkoholnih pijač. Leta 2011 so evropske ustanove sprejele zakonodajo, ki določa, da morajo živila (hrana) in brezalkoholne pijače, vključno s sadnim sokom in mlekom, vsebovati prehranske informacije in sestavine. Zanimivo je, da so iz tega izvzete ravno alkoholne pijače.
Javno razpravo gosti Glenis Willmott, evropska poslanka iz vrst Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D), ki ob tem pravi: »Potrošnike smo pustili na cedilu s tem, ko smo jim onemogočili vpogled v celovite informacije o alkoholnih pijačah, ki jih kupujejo. Želim si, da bo nov evropski parlament skupaj z Evropsko komisijo popravil to napako«.
[sf_button colour=”accent” type=”sf-icon-reveal” size=”standard” link=”https://www.preventivna-platforma.si/docs/PP_sporocilo_za_javnost_2014_sep10.doc” target=”_blank” icon=”ss-doc” dropshadow=”no” extraclass=””]Sporočilo za javnost (DOC)[/sf_button]