Skip to content

ZNANOST O SKRBI – preventivna kampanja v sodelovanju z UNODC

ZNANOST O SKRBI – preventivna kampanja v sodelovanju z UNODC

Kaj pravi znanost o nasvetih staršem in skrbnikom glede starševskih izzivov med in po epidemiji?

Borovnica, 26. januarja 2021 – V tem tednu začenjamo s preventivno kampanjo na področju družinske preventive »Znanost o skrbi« (v originalu »The Science of Care«) v sklopu širše preventivne kampanje »Najprej poslušaj« (»Listen First«). Kampanjo izvajamo v sodelovanju z Uradom OZN za droge in kriminal (UNODC), s katerimi smo pripravili vrsto uporabnih gradiv (npr. video vsebin in letakov) z nasveti za starše in skrbnike v teh težkih časih, zlasti z vidika fizičnega in duševnega zdravja otrok in mladostnikov med in tudi po epidemiji.

Menimo sicer, da so gradiva kampanje zelo splošno uporabna ne glede na trenutno stanje glede epidemije COVID-19 in novega koronavirusa. Vedno je potreba in priložnost za tovrstne informacije ter opomnik, na kakšen način lahko starši in skrbniki pomagamo sebi in otrokom v težkih ali povsem vsakdanjih okoliščinah.

Za več informacij o kampanji in gradivih: info@institut-utrip.si ali (031) 880-520

Sporočilo za javnost – Znanost o skrbi kampanija (DOCX)

 

Teme in gradiva kampanje:

1. Znanost o naklonjenosti

Znanost je dokazala, da so toplina, ljubezen in odzivnost pristopi, s katerimi starši lahko pomagajo otrokom pri razvoju. Koristi od prejemanja fizične naklonjenosti trajajo skozi celotno otroštvo in odraslost.

Povezava do PDF-ja | Znanost o naklonjenosti (3.3 Mb)

 

2. Znanost o družinskih aktivnostih

S kakovostnim družinskim druženjem gradimo močnejše in bolj povezane družine. Družinske aktivnosti, kot so kuhanje, slikanje ali skupno poslušanje glasbe, spodbujajo povezovanje, zaupanje, ljubezen drug do drugega in pri otrocih krepijo odpornost in samozavest.

Povezava do PDF-ja | Znanost o družinskih aktivnosti (3.3 Mb)

 

3. Znanost o aktivnem poslušanju

Aktivno poslušanje pomeni, ko starš ali skrbnik posluša svojega otroka z namenom, da ga samo posluša ter mu ne skače v besedo ali ga ne prekinja. Aktivno poslušanje je pomembno v stresnem času in lahko zmanjša strah in tesnobo.

Povezava do PDF-ja | Znanost o aktivnem poslušanju (3.4 Mb)


4. Znanost o igri

Igra otrokom pomaga prebroditi stres in skrbi. Igra koristi telesnemu in duševnemu zdravju ter pomaga ohranjati normalnost v težkih časih.

Povezava do PDF-ja | Znanost o igri (3.3 Mb)

 

5. Znanost o potrpežljivosti

Izkazovanje potrpežljivosti daje otrokom občutek, da nekdo skrbi za njih in da so ljubljeni. To je ključnega pomena pri ustvarjanju odnosov s pomembnimi osebami in dobre komunikacije.

Povezava do PDF-ja | Znanost o potrpežljivosti (1.4 Mb)

 

6. Znanost o pohvali

Eden najučinkovitejših načinov za izboljšanje otrokovega vedenja je izkazovanje topline in dobro odmerjene pohvale. To je preprosto lahko le nasmeh, dvignjen palec ali spodbudna beseda.

Povezava do PDF-ja | Znanost o pohvali (2,7 Mb)

 

7. Znanost o telesni aktivnosti

Znanstveniki so že večkrat dokazali številne prednosti telesne aktivnosti za otroke. Staršem in skrbnikom lahko koristi, če telesno aktivnost vključijo v družinski vsakdan.

Povezava do PDF-ja | Znanost o telesni aktivnosti (2.6 Mb)

 

8. Znanost o informacijah

Kako se z otroki pogovarjati o nevarnostih in jih zaščititi na spletu. Ohranjanje odkrite in iskrene komunikacije ter opolnomočenje je ključnega pomena za zaščito otrok na spletu in zunaj njega.

Povezava do PDF-ja | Znanost o informacijah (2.53 Mb)

 

9. Znanost o rutinah

Rutine (na primer skupni obroki in določene ure za spanje) pomagajo družinam odpraviti stres in poskrbijo, da se otroci počutijo varne. Pomembno je, da v težkih časih ohranjate znane rutine.

Povezava do PDF-ja | Znanost o rutinah (3 Mb)

 

10. Znanost o ohranjanju aktivnosti

Neproduktiven dolgčas povzroča, da so otroci zaskrbljeni, kar lahko poveča možnosti pojava motečih vedenj. otroci se bolje spopadajo z dolgčasom, če so zaposleni in pomagajo drugim. Starši in skrbniki naj zagotovijo možnosti varnih aktivnosti, kot so npr. glasba, umetnost in branje knjig, ter spodbujajo otroke, da se družijo s svojimi prijatelji.

Povezava do PDF-ja | Znanost o ohranjanju aktivnosti (2 Mb)

 

11. Znanost o vključenosti staršev

Otroci, katerih starši in skrbniki so aktivno vkljuceni v njihovo življenje (jim npr. pomagajo pri domacih nalogah, postavljajo zadolžitve in omejujejo gledanje televizije), so bolj prilagojeni, uspešnejši v šoli in imajo manj možnosti, da razvijejo tvegana vedenja.

Povezava do PDF-ja | Znanost o vključenosti staršev (0.7 Mb)

 

12. Znanost o družinskih pravilih

Družinska pravila so sklop nacel, ki določajo, kakšno vedenje se pricakuje od družinskih članov. Ob pravilni uporabi lahko ta pravila pomagajo članom družine, da se med sabo dobro razumejo.

Povezava do PDF-ja | Znanost o družinskih pravilih (12.6 Mb)